Sałatka na przyjęcie

Sałatki to bardzo popularne dania w kuchni polskiej. Przygotowujemy je przede wszystkim na przyjęcia, imprezy czy spotkania w gronie rodzinnym a także na święta. Świetnie sprawdzają się szczególnie w charakterze przystawek czy przekąsek.
Wariacji sałatkowych mamy ogrom, w dodatku są one bardzo łatwe do przygotowania. Dzięki temu na każde przyjęcie możemy przyrządzić coś innego i smakowitego. Popularne są sałatki z wykorzystaniem makaronu ale idealnie sprawdzi się również najpopularniejsza chyba sałatka, czyli jarzynowa. Zdrowa sałatka wielowarzywna to kompozycja wielu smaków i bogactwo witamin. W roli głównej występują tutaj różne warzywa. Wedle upodobań własnych lub naszych gości, przepis możemy także modyfikować, dodając inne warzywa. Jeżeli chcemy przyrządzić sałatkę bardziej zdrową i „odchudzoną”, możemy zastąpić majonez jogurtem naturalnym dzięki czemu będzie mniej kaloryczna. Ważne jest również odpowiedni dobór przypraw bo właśnie dzięki nim zyskuje ona tak wspaniały smak. Ważnym składnikiem każdej warzywnej są również jajka, warto dodać również jabłko dla smaku a dzięki dwóm łyżkom musztardy nasza sałatka będzie bardziej wyrazista.

Składniki

Przygotuj następujące składniki: mały korzeń selera, cztery-pięć ziemniaków, sześć jajek, kilogram marchewki, trzy pietruszki, duże jabłko, puszkę groszku konserwowego i puszkę kukurydzy, pięć ogórków kiszonych, cebulę, osiem łyżek majonezu, dwie łyżki musztardy oraz sól i pieprz do smaku.

Wykonanie

Warzywa opłucz, włóż do garnka i gotuj aż do miękkości a następnie odstaw do ostygnięcia. Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Gdy warzywa już wystygną, obierz je i razem z jajkami pokrój w drobną kosteczkę. W kostkę pokrój także jabłko, cebulę i ogórki. Wszystko wrzuć do dużej miski. Z groszku i kukurydzy odlej wodę, oba warzywa wsyp do sałatki. Dodaj majonez, sól, pieprz i musztardę oraz dokładnie wymieszaj aż do dobrego połączenia składników. Odstaw na chwilę i sprawdź czy sałatki nie trzeba jeszcze doprawić. Jeśli jest dobra, można ją podawać. Smacznego!