Potrawy chińskie w polskim menu.

Dziś nie sposób posmakować kuchni orientalnej, europejskiej, czy też amerykańskiej. Wszystko jest dostępne, czyli przyprawy, a zwłaszcza składniki, jakie potrzebujemy do wykonania dania kulinarnego. Choć klimat polski nie sprzyja menu z ciepłych krajów, to można od czasu spróbować ich dla odmiany. “Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy. Stół biesiadny to jedyne miejsce, gdzie człowiek nigdy nie zazna nudy przez pierwszą godzinę.” – Anthelme Brillant- Savarin

Chińska kuchnia i jej smakowe przyprawy.

Kuchnia chińska zupełnie różni się od kuchni polskiej, smakiem i dodatkami, jakie są stosowane podczas przygotowywania potraw. I danie o nazwie wołowina po chińsku to zastosowanie głównie mięsa wołowego, warzyw, ryżu jaśminowego, sosu sojowego ciemnego, oraz ziół tajskich. W skład ziół tajskich wchodzą między innymi:

  • imbir,
  • kolendra,
  • chilli,
  • kurkuma,
  • kozieradka,
  • kumin rzymski,
  • trawa cytrynowa.

Warzywa, jakie można tu zastosować lub pominąć, gdy nie mamy w domowych zapasach, to między innymi:

  • marchewka,
  • ogórek surowy,
  • rzodkiewka,
  • cebula,
  • szalotka,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • szczypiorek,
  • świeża papryczka chilli.

Danie to przygotowywane jest w naczyniu zwanymi wok. I tu można powiedzieć, że wspaniale będzie smakowała z tego rodzaju patelni. Choć może brzmieć to śmiesznie, jednak dobre naczynie do gotowania to podstawa, smak potraw jest zupełnie inny. I można to potwierdzić, stosując w tym samym czasie patelnie już zniszczona, której wierzchnia część do smażenia odchodzi, a zarazem użyjemy patelni funkiel nowej, która zupełnie odmieni smak potrawy.

Na zakończenie wypada stwierdzić, że dania kuchni chińskiej to wyśmienity smak i aromat, oraz wyszukane dodatki, które zawierają mnóstwo zdrowych składników, dostarczonych do organizmu. Gdyż Chińczycy uważają, że to, co na talerzu jest zdrowe i nie stosują żadnych sztucznych suplementów  diety.