Sprzęt barmański

Każdy barman ma wiele sprzętów, które ułatwiają mu pracę. Osoby, które chciałaby zostać barmanem zawodowo powinny wybrać się na kurs barmański mlecz masz. Jeśli jednak nasze działania ograniczają się do imprez rodzinnych i z przyjaciółmi, warto po prostu poznać tajniki barmanów, które czynią ich drinki smacznymi, ciekawymi, a wykonanie nie przysparza trudności.

Shaker

Shaker to atrybut barmana, z którym już zawsze będzie kojarzony. Wyróżnia się kilka rodzajów shakerów: bostoński, trzyczęściowy i inne. Ma za zadanie nie tylko dobrze zmieszać mieszane składniki, ale również schłodzić składniki do odpowiedniej temperatury. Wbrew pozorom, użycie shakera, nawet takiego dwuczęściowego, przy którym niezbędne jest użycie dodatkowego sitka, nie jest takie trudne. Wystarczy poćwiczyć i nawet domorośli barmani będą się nim sprawnie posługiwać.

Miarka barmańska

Jest niezbędna, żeby właściwie odmierzyć ilość niezbędnych składników. Chętnie wybierane są te, dwustronne. Dzięki takiej budowie barman ma do dyspozycji dwie miarki w jednym. Najczęściej występujące to te o pojemności 15/30 ml oraz 25/50 ml.

Sitko barmańskie

Jest niezbędnym elementem, jeśli używa się shakera bostońskiego. Szczególnie, jeśli mieszaliśmy składniki z pestkami, ziołami itp. Sprawia, że drink wygląda bardzo dobrze.

Łyżka barmańska

Jest niezbędna przy wszystkich drinkach, które nie są mieszane w shakerze. Po niej również można wlewać kolejne płyny, jeśli drink ma być warstwowy.

Nalewak barmański

Zatyka się go na butelce, dzięki czemu można precyzyjnie odlać niezbędną ilość płynu. Jest on chętnie wykorzystywany w przypadku pokazów barmańskich.

Moździerz

Dla niektórych może to być zaskoczeniem, ale tak – moździerz jest jednym z akcesoriów barmańskich. To właśnie nim barmani wyciskają cały sok i aromat z owoców, czy ugniatają przyprawy, takie jak mięta, wydobywając z nich cały smak.
W zależności jakie dodatkowe efekty chce się uzyskać, w asortymencie barmanów znajdziemy jeszcze tarki, obieraczki i inne ciekawe przedmioty. Jedno jest pewne – w czasie tworzenia drinków i ozdób ogranicza nas tylko wyobraźnia.